Ole lempeä

Kun kohtaat ihmisen, ole lempeä.
Koskaan et voi tietää mitä kaikkea
toisella on sydämellään ja millaisten
asioiden kanssa hän taistelee juuri
elämässään.

Tämän, kun jokainen meistä muistaisi. Koskaan ei voi tietää millaisten asioiden kanssa kukakin painii. Ihminen saattaa olla ulospäin, vaikka
kuinka aurinkoinen, mutta sisimmässään potea valtavaa ahdistusta tai
masennusta. Mitä tahansa.

Minulla erityisherkkänä on erittäin hyvä vaisto jos jotakuta painaa jokin asia ja herkästi saatan myös asiasta kysyä, mikäli ihminen on tuttu ja helposti lähestyttävä. Toisinaan kyllä kysyn, vaikka ihmistä ei olisikaan helppo lähestyä. Tuntuu, että se on velvollisuus. Meidän jokaisen velvollisuus tietyllä tasolla on kantaa huolta lähimmäisistään ja joskus myös niistä ei niin läheisistäkin. Muistaen tietysti omat voimavarat tässäkin asiassa.

Meitä on niin monenlaisia ihmisiä ja monenlaisia luonteita. Uskon, että jokaisella on kuitenkin perustarve tulla kuulluksi ja huomioiduksi. Moni varmasti salaa toivoo, että kunpa joku huomaisi sisäisen tuskan ja ottaisi
hoiviinsa.

Toisilla ihmisillä on tarve näyttää pärjäämisensä. Ettei mukamas tarvitse kenenkään apua. Mutta jokainen tarvitsee. Ihan jokainen. Kukaan ei ole superihminen.

Itse olen törmännyt ihmisiin, jotka eivät yksinkertaisesti ymmärrä herkkyyttäni esimerkiksi. Jos olen esim. pahoittanut mieleni jonkun sanomisesta tai käyttäytymisestä. Toisilla ihmisillä on ”kovempi” kuori. Ja kaikella tapaa on eri temperamenttinen ja tyylinen kuin joku toinen. Näille asioille ei voi mitään, mutta ihanteellistahan olisi jos jokainen huomioisi tämän asian, että vaikka minä en välitä tuosta niin tuolle toiselle se voi olla hyvinkin kova paikka.

Itselleni myötätunto, empaattisuus ja herkkyys ovat luontaisia ominaisuuksia. Jollekin toiselle ei. Olen sitä mieltä, että näitä ominaisuuksia voi kuitenkin opetella. Samoin kuin minun pitää opetella puolieni pitämistä tai tietynlaista vahvuutta.

Mutta siis huomioidaan toisemme. Olemme nyt sitten millaisia tahansa. Ei jyrätä ketään alle vaan ollaan inhimillisiä ja yksinkertaisesti ihmisiä toisillemme.