Kateus

Ehkä tuo epämiellyttävä tunne kertookin siitä, että olet haudannut omat unelmasi. Ehkä haaveesi odottaa vain kutsuasi. Mikset vain antaisi kateuden tunteen tulla ja mennä? Mitä jos tarttuisitkin omien unelmiesi ohjaksiin!

Kateuden tunne voi olla hyödyllinenkin tunne, mutta jos se alkaa hallita elämää ja johtaa negatiiviseen pyöritykseen niin silloin se on haitallista.

Kateus kumpuaa heikosta itsemyötatunnosta ja riittämättömyyden tunteista. Jos kateuden tunne on voimakasta, se juontaa juurensa lapsuuteen. Kotona on voinut olla vähättelevä ilmapiiri tai sitten ihminen on jäänyt lapsena huomiotta rakastamiensa ihmisten taholta.

Kateus voi olla niin raastavan ahdistavaa, että ihminen ei välttämättä kykene nauttimaan omasta elämästään. Vertailu toisiin on jatkuvaa ja helposti tunne omasta riittämättömyydestä nousee pintaan. Ihmisestä voi tulla ilkeä ja katkera. Toisten ihmisten onnellisuus tai menestyminen ärsyttää.

Jos tunnistaa itsessään äärimmäisyyksiin menevää kateutta on syytä puhua hyvälle ystävälle tai ammatti-ihmisen kanssa. Ja toisaalta myös pitkään jatkunut kateuden tukahduttaminenkin voi haitata ihmissuhteita ja elämää.

Jos puhutaan taas kateuden tunteesta yleensä, niin sehän on aivan normaali tunne kuten muutkin tunteet. Tuhoava kateus pyrkii aiheuttamaan toiselle pahaa, kun taas sellainen rakentava kateus voi toimia motivaattorina.

Useinhan kateus johtuu siitä, että jollain on jotain sellaista, jonka haluaisimme itsellemme. Sen kautta voi pohtia, mitä muita asioita sisältä kumpuaa jos haluaa jotain mitä toisella on. Hyvin usein se mitä kadehtii kertoo omista haaveista ja asioista joita haluaisi toteuttaa, mutta ei kykene oman huonommuuden tunteen ottaessa valtaa.

Itsemyötätunnon tärkeys onkin suuressa roolissa elämässämme. Meidän on kohdeltava itseämme niin kuin kohtelemme lähimmäisiämme ja ystäviämme. Sitä kautta pääsemme itsemme ja tarpeidemme äärelle. Sen äärelle mitä haluamme elämältämme ja mistä haaveilemme.

Jokainen on hyvä jossain! Sinä sekä minä.

Rakkaudella Piia