Erityisherkkyys

Tämä on aihe, jonka pariin palaan mielelläni aina vain uudestaan ja uudestaan.
Minä olen erityisherkkä ja koen siis asiat ja kokemukset todella voimakkaasti.

Erityisherkkyys ei ole sairaus. Se perustuu omaan arviointiin ja siihen miten kokee asiat. Herkkyys on normaali persoonallisuuden ominaisuus. Erityisherkkyys voi olla myös periytyvä ominaisuus.

Erityisherkkä ihminen aistii ja havainnoi ympäristöä tarkasti ja tavallista syvemmin. Se voi näyttäytyä kaiken kattavana herkkyytenä tai sitten herkyytenä ympäristöä, itseä tai muita ihmisiä kohtaan.

Itse olen kyllä juuri kokonaisvaltaisesti herkkä. Olen tosi empaattinen ihminen ja huomaan pienimmätkin vivahteet ihmisissä ja ympäristössä.

Väsyn tosi paljon melussa ja jos on paljon ohjelmaa. Tarvitsen palautumista ja rauhaa. Toisinaan vatvon liikaa asioita, mutta siinä olen vanhemmiten kasvanut ja pystyn myös katkaisemaan liian mietiskelyn tarvittaessa ja riippuen tietysti asiasta.

Olen tosi tunteikas ja itken ja nauran helposti. Eläydyn tosi paljon toisten ihmisten mielialoihin.

Kritiikkiä on tosi hankala ottaa vastaan, vaikka se olisi ihan syystä annettua. Jotenkin sitä käy helposti analysoimaan ja miettimään. Siinä tarvitsen kyllä opettelua ja kasvamista.

Olen tunnollinen ja saatan kyllä helposti väsyttää itseni ellen pidä varaani. On kuunneltava kehoa ja mieltä ja osattava myös sanoa ei, kun voimat ei riitä.

Minä olen introvertti erityisherkkä eli enemmän sisään-kuin ulospäin suuntautunut. Viihdyn tosi hyvin yksin. Ja perhe on minulle kaikki kaikessa. En kaipaa ympärille isoa ystävälaumaa vaan muutama hyvä ystävä riittää mainiosti. Tykkään keskustella syvällisiä ja joskus liibalaaba keskustelut tuntuu todella tylsiltä. Ahdistun jos tiedossa on useille viikonlopuille menoa. Onneksi lähimmät ystävät myös ymmärtävät tämän puolen minussa.

Erityisherkkä voi olla myös ekstrovertti tai ambivertti eli introvertin ja ekstrovertin välimuoto.

Koen, että erityisherkkyyteni on ennen kaikkea voimavara. Toisinaan myös myönnettäköön rasite. Mutta en mistään hinnasta antaisi tuntosarviani pois!

Nautitaan herkkyydestämme me herkkikset ja kannetaan ylpeydellä upea ominaisuutemme!

Ihanaa kesää

Piia